Rijtest + video: Cupra Born eBoost 77 kWh (2022)

Cupra Born Eboost rijtest test belgie 2022

Cupra's nieuwste elektroknaap Born passeerde al twee keer op onze redactie. Maar nog niet als Born eBoost. Is dit de elektrische hothatch waar autoland op zit te wachten? We trokken onze sportschoentjes aan en zochten het uit!

Het verhaal van de Born is zo simpel als dat van de Seat Leon of Skoda Fabia. Volkswagen ontwikkelt een Polo, Golf of wat dan ook... en de dochtermerken mogen er een afgeleide van bouwen. In het geval van deze Cupra Born is dat de Volkswagen ID.3 geworden. Je weet wel, de meest zielloze auto sinds de Daewoo Kalos. Is zo'n ID.3 echter een goede basis om een sportievere hothatch van af te leiden? Wel, Born eBoost is hier om dat te bewijzen!


CHECK HIER ONZE VIDEO:


Duivelse blik

Op vlak van uiterlijk slaagt de Cupra Born alvast wonderwel in zijn taak. Want waar de VW ID.3 er nog uit ziet als een faxmachine op wielen krijgt de Born een bijna Duivelse blik vooraan, in het oog springende bronzen accenten, een zijschort met vleugel en een bips met doorlopend achterlicht én functionerende diffuser. De Cupra Born lijkt daardoor gezegend met een ziel die sportiviteit uitstraalt. We smaken deze EV wel, al zeker in het vuilbakgrijs of petroleumblauw. Het Rayleighrood op ons testexemplaar vloekt sierlijk met de bronzen accenten in onze ogen. Maar goed, het is hier nog altijd Autofans en niet kleurboekfans.

Cupra Born Eboost rijtest test belgie 2022

Voor we echter verder gaan met een stukje de blok omboenderen willen we het eerst nog even over het interieur hebben. Een cabine die zich standaard laat sieren door kuipstoelen, bronzen accenten (Cupra be cupra) en een verzorgd dashboard. Hoewel Born de digitale bouwstenen van de VW ID.3 moet gebruiken (lees: de digitale instrumentcluster en het vervelend werkende 12-duims infotainmentscherm), oogt het warm en knus in de cabine van deze Spanjaard. Leg, als je budget het toelaat, zeker extra duiten neer voor het panoramisch zonnedak. Zonder twijfel één van de betere opties die je kan aanvinken voor deze Born!

Kwestie van software

Achterwielaandrijving, 231 pk en 310 Nm koppel. Dat is het recept van de Cupra Born eBoost. Toegegeven, naar moderne hothatchstandaarden is dat - buiten die achterwielaandrijving - niets om over naar huis te schrijven. Meer nog, de "standaard" Cupra Born doet het met een identieke set-up maar levert 204 pk - het koppel blijft identiek. Anderzijds, om de standaard Born up te graden naar een eBoost moet je amper 230 euro bijbetalen. Probeer dat maar eens met een reguliere Golf en een Golf GTI. De reden van dit kleine prijsverschil? De Born eBoost is eigenlijk geen rasechte hothatch. Huiver!

Cupra Born Eboost rijtest test belgie 2022

Nee, wat Cupra hier gedaan heeft is een reguliere Born nemen en om er dan een softwarematige boostfunctie in te installeren. Of anders gezegd: eigenlijk heeft de Cupra Born eBoost ook maar 204 pk. Echter kan hij tijdens ideale omstandigheden net dat grobje extra vermogen leveren. Voor maximaal 30 seconden aan één stuk en enkel wanneer de accu op temperatuur is en over genoeg restenergie beschikt. Klinkt wat als spielerei - en dat is het ook - maar Cupra houdt nog een trucje achter de hand. De Born eBoost heeft namelijk een volledig uitschakelbare tractiecontrole. Kijk, nu horen we je praten, Cupra!

Driftplezier?

Of je in de realiteit veel plezier zal hebben aan dat uitschakelbaar ESP? Het antwoord daarop is dubbel. Want ja, dit is zonder twijfel de best sturende en meest dynamische iteratie van alle EV's die de Volkswagen-Group tot nog toe op het MEB-platform heeft gebouwd (van VW ID.3, over Skoda Enyaq tot Audi Q4 e-tron). Alleen gooien externe componenten wat roet in het eten. Neem nu de banden, dat zijn gloednieuwe Pilot Sport EV's, specifiek ontwikkeld voor elektrische auto's met meer vermogen. Banden die véél te capabel zijn voor deze Cupra Born. Tel daar ook nog eens het leeggewicht van 2 ton bij op (waarom moet deze auto eigenlijk zo veel wegen?) en je hebt een hatchback met bijna absurd veel grip op de achteras. Veilig natuurlijk... maar niet speels.

Cupra Born Eboost rijtest test belgie 2022

Dat merk je ook bij acceleraties. Met een sprint naar de honderd van 6.6 seconden (7 sec. met grote accu) is de Born eBoost geen slak maar eenmaal op snelheid mist de Spanjaard die typische elektroschop in de rug bij een stevige acceleratie. Wat deze Born eBoost vooral doet is ons op onze honger laten zitten. Want de afstelling van het chassis smeekt om fors meer vermogen. Die straffere variant met meer dan 300 pk zou er komen maar dan wel weer beschikken over een extra elektromotor op de vooras. Waardoor je de speelsheid van achterwielaandrijving kwijt geraakt natuurlijk. Argh!

eBoost? Koopje!

Is deze Cupra Born eBoost dan een volstrekt gemist kans? Ach, laat ons eerlijk zijn, met een meerprijs van amper 230 euro kunnen we niet kwaad zijn op deze uitvoering. Meer nog, we zouden niet inzien waarom je géén Born eBoost zou nemen op dit moment? Dat beseffen ze bij Cupra trouwens ook, want wil je de accu van 58 kWh in de Born upgraden naar de versie met 77 kWh, dan moet je de facto een Born eBoost nemen. Wat dat in baar geld wil zeggen? 47.070 euro voor een Born eBoost met 58 kWh en 49.770 euro voor een Born eBoost met 77 kWh. Wil je dan toch ergens over zaniken bij de Cupra-dealer, dan mag je dat van ons gerust doen over de optionele warmtepomp van 1.135 euro. Cupra, het is bijna 2023, zo'n warmtepomp zou gewoonweg standaard moeten zijn. Punt.

Cupra Born Eboost rijtest test belgie 2022

Enfin, vink je zo'n warmtepomp en wat andere goodies aan, dan tikt je Born eBoost (met grote accu) richting de 52.000 euro. Geld dat je ook neer kan leggen voor een Tesla Model 3 met meer range, een hogere topsnelheid en een straffere sprint naar de honderd (van 6.1 seconden). Of - waarom ook niet - een veel ruimere Skoda Enyaq. En toch, voelen we iets voor deze Born eBoost.

Conclusie

De Cupra Born eBoost is een Volkswagen ID.3 mét ballen, een leukere afwerking in het interieur én een lekkerder stuurgedrag zonder daarom duurder te zijn. De eBoost-versie voegt echter geen uitzonderlijke sportiviteit toe aan het pakket. Dit is dus niet dé eerste elektrische hothatch maar wel een eerste stap er naar toe. En voor een meerprijs van amper 230 euro kan je eigenlijk niet sukkelen, toch?

Specificaties

Motor

Elektromotor achteras

Vermogen

231pk

Koppel

310 Nm

Aandrijving

achterwiel

Gewicht

1 946 kg

Topsnelheid

160 km/u

0 tot 100 km/u

7.00 sec

CO2-uitstoot

0 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws