Opel geeft Corsa-e rallywagen extra geluid via... luidsprekers?!

Opel Corsa-e Rally sound

Omdat Opel vreest dat haar elektrische Corsa-e Rally auditief niet aantrekkelijk is voor rallytoeschouwers heeft het Duitse merk besloten een unieke soundtrack te creëren voor de elektrische racewagen die het via luidsprekers zal afspelen. Nee, dit is geen 1 aprilgrap.

Eén gigantisch groot voordeel van de elektrische auto? Dat is natuurlijk de zo goed als geruisloze werking. Laat stilte echter niet meteen het woord zijn dat je als toeschouwer zoekt tijdens een racewedstrijd. Want de opzwepende soundtrack van een racewagen maakt alles nog net dat tikkeltje intenser. Dat beseffen ze bij Opel ook, waardoor ze de elektrische Corsa-e rallywagen uitrusten met een zelf gecreëerde soundtrack. Nee, het werd geen MP3-tje van een dikke V8.

Veiligheidskwestie

Speciaal voor de Corsa-e Rally installeert Opel aan de voor- en achterkant twee spatwaterbestendige luidsprekers die via een eigen aansturingseenheid gegevens van de auto (versnelling, remmen, etc) omzet in geluid. Het geluidssysteem is toerentalafhankelijk, zodat bijvoorbeeld spinnende wielen hoorbaar zijn. De afstelling van het uiteindelijke geluidspatroon nam meerdere maanden in beslag. De software werd continu doorontwikkeld en is nu gebaseerd op een ‘stationair geluid’ dat zich aanpast aan alle mogelijke snelheden.

Opel Corsa-e Rally sound

Opel installeert deze soundtrack trouwens niet alleen uit emotionele redenen. Vanaf het begin van de ontwikkeling van de rallyversie van de elektrische Corsa was het duidelijk er een geluidssysteem nodig zou hebben. De Duitse autosportfederatie vereist namelijk dat rallyauto’s hoorbaar moeten zijn voor de veiligheid van officials en toeschouwers. Het geluidssysteem wordt voor het eerst getest in de competitie op 7 en 8 mei, tijdens de seizoensopener van de ADAC Opel e-Rally Cup, de 33e ADAC ACTRONICS Rally Sulingen. En het geluid van zo'n "auditief gepimpte Corsa-e Rally"? Dat hoor je hieronder!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws