Vijf vergeten hothatches die (nu nog) minder dan 5.000 euro kosten

Ford SportKa 2024

Spreek ons maar eens tegen: veel plezanter dan een hothatch wordt het niet. Zo biedt een snelle hatchback flink wat fun in een compacte verpakking en doorgaans zijn ze ook nog eens best goedkoop. Hoe goedkoop dan precies? Wel, dit vijftal vind je met een beetje moeite voor nog geen 5.000 euro!

We kunnen het niet hard genoeg zeggen: het is niet omdat je weinig geld voor een auto over hebt, dat het daarom een saaie auto hoeft te worden. Wel integendeel: er zijn meer dan genoeg modelletjes te vinden op de tweedehandsmarkt die naast lekker betaalbaar ook lekker leuk weten te zijn. Dat laatste klinkt bijna als de definitie van de hothatch want jawel: daar vind je nog flink wat vertier voor een beperkt budget… Of toch nu nog, want sommige auto’s uit onderstaande lijst zouden wel eens stevig in waarde kunnen gaan stijgen in de toekomst.

Ford SportKa

Ford SportKa 2024

Deze Ford SportKa is daar één van en een kijkje op AutoScout24 leert je meteen al waarom we dat denken. Ze zijn namelijk zo goedkoop dat hun prijzen alleen maar kunnen stijgen, en dat terwijl ze steeds moeilijker te vinden worden. Je rijdt dus in een heuse zeldzaamheid nadat je dit verrassend propere exemplaar voor amper 2.500 euro gaat oppikken, al moet je er dan wel een tripje naar Nederland voor over hebben… En vind je dat vermogen van 97 pk maar magertjes, weet dan dat die pk’s maar iets meer dan 900 kilogram aan gewicht in beweging moeten brengen. Budgetvriendelijke fun verzekerd!


Fiat Panda 100HP

Fiat Panda 100HP 2024

Ook deze Fiat Panda 100HP van 5.000 euro bewijst dat je niet veel pk’s nodig hebt om je rot te amuseren. Zoals zijn naam al doet vermoeden brengt die precies 100 pk naar zijn voorwieltjes dankzij een atmosferisch 1.4-literblokje. Dat blokje zit gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak, wat hem zelfs een streepje voor geeft op een heuse Abarth 595. Qua vermogen doet de Panda echter onder maar geen nood, want met nog geen ton aan wagengewicht komt hij vlot in beweging. Bovendien paste Fiat het complete onderstel én de looks aan, wat de 100HP een unicum maakt in Panda-land… Een unicum om in de gaten te houden want je hebt het misschien al gemerkt: de Fiat Panda krijgt in al zijn generaties een steeds grotere aanhang.


Toyota Yaris TS

Toyota Yaris TS 2024

De pk’s stijgen nog net iets verder door met de Toyota Yaris TS, de hete versie van een al even bescheiden hatchback als de Panda. Toyota bouwde zijn ’T-Sport’ gedurende twee generaties en de laatste schopte het al tot een mooie 133 pk. De kans is echter groter dat je een exemplaar van de eerste generatie vindt voor minder dan 5.000 euro, en dan kijk je aan tegen 106 pk uit een 1.5-liter benzinemotor. Ook hier geldt echter dat je auto dan nog geen ton weegt, terwijl Toyota de ophanging specifiek voor de TS afstelde en hem stoerder bumperwerk gaf. Je vindt ze mondjesmaat terug in de zoekertjes maar wij zouden gaan voor dit mooie Nederlandse exemplaar van nog geen 3.500 euro.


Peugeot 206 GTI

Peugeot 206 GTI 2024

Nu is de kans niet onbestaande dat je de term ‘hothatch’ wat vergezocht vindt voor een setje auto’s met rond de 100 pk maar wacht, want dan hebben we iets beters voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van een échte ‘GTI’? Voor minder dan 5.000 euro tik je namelijk na een beetje zoeken een Peugeot 206 GTI op de kop en geloof ons: die is zijn naam meer dan waardig. Zo beschikt hij over een 2.0-liter benzinemotor met 136 pk en natuurlijk over lekker lichtvoetig rijgedrag. Het enige onbegrijpelijke is dat Peugeot geen ‘GTI’-logo op de achterklep van de 206 GTI kleefde maar stoort dat je, dan zouden we je aanraden om even door te sparen tot je 5.650 euro verzameld hebt. Voor dat geld koop je namelijk deze zeldzame ‘WRC’-editie die net als de rallywagen over dikkere bumpers beschikt, zodat iedereen je toch maar gezien heeft.


Mitsubishi Colt CZT

Mitsubishi Colt CTZ 2024

Zo’n GTI is echter niet de krachtigste hothatch die je kan krijgen voor je 5.000 euro, want daarvoor moet je op zoek naar een ander drieletterwoord. ‘CZT’, luidt dat, en het is een samentrekking van de ‘CZ3’-naam die op de reguliere Mitsubishi Colt driedeurs kleefde en de ’T’ van turbo. Die turbo zit in dit geval op een 1.5-litermotor die standaard al 150 pk naar de vooras brengt, maar met een beetje creativiteit weet de tuner daar wel 250 paarden uit te persen. Best veel dus voor een auto die eruit ziet als zo’n typische wig-op-wielen van de jaren 2000 en die brave looks zijn misschien wel de reden waarom Mitsubishi er niet bijster veel van verkocht. Daardoor moet je ze wel eens in het buitenland gaan zoeken; in Duitsland bijvoorbeeld waar je dit duistere exemplaar voor 4.200 euro mag meenemen.

Welk van deze snelle hatchbacks zou jij kopen voor 5.000 euro? Of heb je nog iets beters gezien in de zoekertjes? Laat het ons weten in de comments!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws