Vanaf 1 juli geen BIV en verkeersbelasting meer voor elektrische leasewagens

BIV verkeersbelasting elektrische auto leasing

Elektrische auto’s met een leasecontract zullen vanaf 1 juli 2020 geen belasting op inverkeerstelling (BIV) en verkeersbelasting meer moeten betalen. Dat heeft het Vlaams parlement beslist. Daarmee wordt een vreemde kronkel in de fiscaliteit van het Vlaams Gewest weggewerkt.

Wie in het Vlaams Gewest een elektrische auto inschrijft, hoeft geen belasting op inverkeerstelling of verkeersbelasting te betalen. Opmerkelijk: die vrijstelling geldt niet voor leasingvoertuigen, omdat leasingmaatschappijen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of het Waals Gewest anders benadeeld zouden worden. Zij rekenen immers wel BIV en verkeersbelasting aan voor elektrische voertuigen, maar dat is beperkt tot een minimumtarief.

In het Vlaams Gewest bestond er echter heel wat onduidelijkheid en verwarring rond de berekening van de BIV en verkeersbelasting voor elektrische leasingwagens. Die kronkel heeft de Vlaamse regering nu weggewerkt. Vanaf 1 juli hoeven elektrische leasingwagens die nieuw worden ingeschreven niet langer BIV en verkeersbelasting te betalen. De vrijstelling werkt niet met terugwerkende kracht.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws