Nooit eerder zoveel snelheidsboetes in België (maar dat komt niet omdat je harder rijdt)

Snelheidsovertreding belgie 2023

Nooit eerder werden er zoveel snelheidsboetes door de politie uitgeschreven als in 2023. In totaal gaat het over een stijging van maar liefst 11%, goed voor nét 7 miljoen (!) overtreding. Reken maar eens uit wat dat opbrengt voor de staatskas...

Oké, first things first: "Snelheid blijft de grootste factor in het verkeer als het aankomt op verkeersdoden. Dat onderstrepen de federale en lokale politiediensten nogmaals bij het publiceren van de nationale verkeersstatistieken. Die geven inzicht in de verkeersboetes die in 2023 werden uitgeschreven. In totaal gaat het over maar liefst 8.420.303 uitgeschreven boetes. Bijna even hallucinant: 6.883.320 van die vastgestelde overtredingen waren een snelheidsovertreding.

Massaal kleine overtredingen

Met die 6.883.320 breken we een nieuw - eerder dubieus - record in België. Want nooit eerder werden er zo veel snelheidsovertredingen vastgesteld. Nemen we er de cijfers van 2022 even bij, dan zien we zelfs een stijging van 11,8%. De politie nuanceert wel meteen door te stellen dat er enerzijds meer (traject)controles zijn en dat anderzijds de tolerantiemarge werd afgeschaft. Het wil dus niet per sé zeggen dat er meer mensen sneller rijden, maar wel dat de pakkans een stuk groter geworden is.

Snelheidsovertreding belgie 2023

Dat merk je ook eenmaal je wat dieper in de cijfers graaft. Bij het grote merendeel (7 op de 10 snelheidsboetes) lag de snelheid 1 tot 10 km/u boven de plaatselijke snelheidslimiet. Denk dan aan bijvoorbeeld 54 km/u rijden in een zone 50. Een overtreding, desalniettemin, maar vaak ééntje die eerder ontstaat uit afleiding of onduidelijkheid, dan daadwerkelijk de nood om snel te willen rijden. Gaan we kijken naar snelheden die vér boven de toegelaten snelheid liggen (meer dan 20 km/u), dan spreken we zelfs over minder dan 1 procentpunt van alle vastgestelde overtredingen.

Wallonië blijft Wilde Westen

Wordt er vaak laconiek gezegd dat ze in Wallonië de flitspaal nog moeten uitvinden, dan bevestigen de cijfers dat eigenlijk. Van de 6.883.320 vastgestelde snelheidsovertredingen in 2023 in België, werden er zo'n 5,6 miljoen vastgesteld in Vlaanderen. Of anders gezegd: Meer dan 8 op de 10. Wederom: dat wil niet zeggen dat ze zich in Wallonië beter aan de geldende snelheden houden, het wil gewoon zeggen dat er minder controle is.

Snelheidsovertreding belgie 2023

Kijken we ook nog even naar inbreuken op rijden onder invloed van alcohol, dan zien we dat er in 2023 46.712 overtredingen werden vastgesteld. Dat is ongeveer vergelijkbaar met de cijfers van 2022. Vooral mannen blijken hardleers, met vlot 8 van de 10 inbreuken op alcohol achter het stuur op hun conto.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
this 12:54
afbeelding van this

De technische tolerantie is er wel nog steeds, dus die 1km/u te snel is al minstens 7km/u te snel in de realiteit.
Althans ik ga er van uit dat flitspalen tegenwoordig eigenlijk geen technische tolerantie meer nodig hebben en dat dit puur een 'cadeau' van de overheid is.
Hoeveel van die boetes zijn trouwens in zone 30 vastgesteld? Want Vlaanderen is aan sneltempo de zone 30 aan het uitbreiden zonder dat er daar altijd een goede reden voor is.
En dan is die 7km/u te snel wel vlug gebeurd.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws