We rijden 6 maanden Mercedes EQE: Wat wil jij weten?

Mercedes EQE test belgie info autofans duurtest 2024

602 km, dat prijkt er op het dashboard als we onze Mercedes EQE duurtester oppikken. Nee, het gaat niet over de al gereden km's op de teller, maar wel over de nog resterende range van onze nieuwe Duits in de Autofans duurtestvloot. Kijk, zo komen we ergens!

Wat is dit?

Na lange tijd - nu ja - parkeren we nog eens een duurtester in de AF-garage. Daarbij viel ons oog op een Mercedes EQE. Waarom? Omdat zakelijke klanten deze elektrische berline vaak over het hoofd zien, terwijl hij net uitpakt met een hallucinant rijbereik. En o ja, Mercedes' EV-verkoop staat op een laag pitje wereldwijd, waardoor je momenteel riante kortingen krijgt op zo'n EQE. Elk nadeel heb ze voordeel...

Zei daar iemand korting?!

Inderdaad. De EQE staat momenteel scherp geprijsd in België. Dat komt omdat ze in in het Duitse hoofdkwartier de EV-verkoop wat willen opkrikken. Derhalve werden er een roedel EQE's richting België (en andere Europese landen) gestuurd om aan een scherpe prijs aan de man te brengen. Een slim idee, want technisch gezien verliest Mercedes - zonder die korting - geen eurocent op een EQE. Er is dus wat marge.

Mercedes EQE test belgie info autofans duurtest 2024

Over wat voor marge we spreken? Wel, kijk maar eens op de Mercedes-website naar de EQE-stockwagens. Dat zijn gloednieuwe berlines waarop een korting van €5.000 tot €20.000 euro valt te rapen, zonder dat je überhaupt moet onderhandelen bij de dealer! Hoewel ons testexemplaar dus 89.298 euro kost na opties, kan het goed zijn dat je in de realiteit al voor minder dan 70.000 euro gesteld bent.

Vertel eens meer over jullie testexemplaar?

Aha, graag! Want we durven er onze hand voor in het vuur steken dat we momenteel rondtoeren met de knapste EQE van het land! Toch als een sportieve look je dada is. Zo is het een EQE 350+ AMG Line op z'n standaard 19-duimers. Een bewuste keuze. Want die AMG Line schermt met het grootste bereik (geen mop) en die 19-duimers verhogen het rijcomfort én de range natuurlijk. Toegegeven, de optionele AMG Spoilerlip achterop snijdt misschien in de gewonnen range, maar voor amper 424 euro transformeert het wel meteen de gehele auto.

Mercedes EQE test belgie info autofans duurtest 2024

Tenslotte is de blikvanger van onze EQE duurtester de koetswerkkleur. Zo werd hij gespoten in het "Manufaktur alpine grijs". Mercedes heeft tegenwoordig een personalisatie-afdeling (Manufaktur genaamd) en die kans konden we niet laten liggen. Kostprijs voor dat "afgegane-vuilbakken-grijs"? Amper 3.751 euro! Oké... misschien hebben we ons een beetje laten gaan...

Genoeg over het uiterlijk, wat zit er onder de kap?

Zoals eerder gezegd is dit de EQE 350+. De "Single Motor Long Range" om het in Tesla-termen te omschrijven, of in mensentaal: de versie met het grootste rijbereik. Mercedes schermt met 686 km aan totale range (alsjeblieft!), al zullen we de komende maanden moeten uitzoeken hoe dichtbij we bij dat getal kunnen geraken. Enkele eerste tests brachten al interessante cijfers aan het licht. Zo zit ons gemiddelde verbruik op 16.1 kWh/100 km en deed een ritje naar de zee over autostrade (het is vakantie) ons arriveren met een verbruik van 16 kWh/100 km. In principe mocht de zee daardoor 600 km (!) ver liggen om er alsnog te geraken op één lading. Hoor je dat, Testaankoop?

Mercedes EQE test belgie info autofans duurtest 2024

Genoeg over de range, al geven we nog even mee dat een deel van die range verklaard wordt door de giga-batterij van 105 kWh waarvan 96 kWh netto valt te gebruiken. Dat is riant meer dan wat je in een Tesla Model 3 of BMW i5 krijgt. De elektromotor van 292 pk op de achteras zorgt voor een sprint naar de honderd van 6,5 seconden, mede door het riante koppel van 565 Nm. Mag het wat minder zijn, dan heeft Mercedes ook de 245 pk sterke EQE 300 in het gamma, al moet die genoegen nemen met een accu van 89 kWh netto. Toegegeven, dat is marginaal minder dan wat je krijgt bij de 350+. Tenslotte geven we mee dat je de 350 ook nog kan krijgen als 4Matic (maar waarom zou je?) en dat er ook nog een EQE 500 met 408 pk valt te rapen naast de AMG-derivaten.

Zeiden jullie daarnet 89.298 euro?

Inderdaad. Waardoor we misschien eens samen met jullie door de optielijst moeten lopen. Zodat je weet wat we wel en niet aangevinkt hebben. In de basis staat er dus een EQE 350+ AMG Line met een startprijs van 80.465 euro. Voeg daar nog het Nightpakket van 436 euro aan toe voor getinte ramen (en zwarte sierelementen), de grijze koetswerkkleur (€3.751), panoramisch schuifdak (€1.839), AMG Spoilerlip (€424), zwartlederen interieur (€1.573), airco met 4 zones (€811) en je komt aan de 89.298 euro van ons testexemplaar. Was compleet gratis: het met Mercedes-sterren gelaserd dashboard waardoor je in het donker honderden sterretjes te zien krijgt. Rolls-Royce wie?

Mercedes EQE test belgie info autofans duurtest 2024

Hadden we dat geld nuttiger kunnen besteden? Zonder twijfel! Zo missen we nu al een head-updisplay, het premium audiosysteem van Burmester, de luchtvering of achterasbesturing. Kijk, wij maken de fouten, zodat jij ze niet hoeft te maken. Wil dat zeggen dat onze EQE daardoor compleet niet te rijden valt? Uiteraard niet. Sterker nog, in de korte periode dat we 'm al in het bezit hebben, reden we ook een Tesla Model 3 Performance en BMW i5 Touring en iedereen was unaniem: is het je om het comfort te doen, dan is deze EQE ongenaakbaar!

Wat wil jij weten over de Mercedes EQE? Laat het weten in de comments, via onze sociale media of het YT-kanaal en dan brengen we binnenkort antwoord op alle vragen!

IDENTIKIT:
Model: Mercedes EQE 350+ Berline
Motor: Achter, 292 pk
Accu: 96 kWh (netto)
Km-stand begin duurtest: 18 km
Huidige km-stand: 2.374 km
Huidig verbruik: 16.1 kWh/100 km
Huidige range: 596 km (max)
Prijs testvoertuig: 89.298 euro
Fun fact: AMG Line niet enkel voor de show, ook voor meer range


Meer EV’s in de gratis EV Gids

Wil je het complete marktoverzicht van alle EV’s ontdekken? Klik dan door naar de Autofans EV Gids 2024 of blader meteen in het digitale magazine hieronder.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Ludwig 20:07
afbeelding van Ludwig

Top auto, maar wat ik niet begrijp is dat voor zo een auto de kofferruimte klein is en dat er zelfs vooraan onder de motorkap geen plaats voorzien is. Jammer in vergelijk met Tesla of BMW.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws