Mercedes schroeft productie S-Klasse terug wegens tegenvallende verkoop

Mercedes S-Klasse productie 2024

We hoopten dat we deze woorden nooit zouden typen maar hier zijn ze: het gaat niet goed met de Mercedes S-Klasse. De luxesedan der luxesedans ziet zijn verkoop namelijk flink dalen waardoor Mercedes stappen moet zetten. Zo schroeft het de productie aanzienlijk terug in afwachting van een facelift.

Heeft je portemonnee het punt bereikt waarop je liever gereden wordt dan dat je zelf achter het stuur kruipt, dan kan je altijd terecht bij de Duitse Drie. Zo vind je in de bescheiden hoek de Audi A8 en in die andere hoek — je weet wel welke hoek, patser — de BMW 7 Reeks. Zijn die twee uitersten echter niet je meug, dan verkoopt Mercedes je graag een S-Klasse… Heel graag zelfs, want blijkbaar verkoopt het merk er tegenwoordig niet genoeg van.

Toch even spieken bij BMW?

In een interview met het Duitse Automobilwoche heeft een woordvoerder van Mercedes namelijk laten vallen dat het de productie van de S-Klasse gaat terugschroeven. Zo gaat de fabriek in Sindelfingen hem voortaan slechts bouwen in één shift want als we de woordvoerder mogen geloven, krijgen ze hun gewoonlijke twee shifts al maanden niet meer opgevuld. De reden is niet ver te zoeken, kijk maar eens naar Mercedes’ verkoopcijfers van dit jaar. Zo ging de vraag naar S-Klasses in het eerste kwartaal met maar liefst 37 procent achteruit ten opzichte van het jaar voordien en in het tweede kwartaal besloot het merk dan maar geen individuele cijfers meer over het model te delen. In de plaats daarvan werden de S-Klasse-verkopen gebundeld met die van de EQS, EQS SUV en GLS maar ook daar was dan een daling van 23 procent te zien, dus het probleem is duidelijk nog niet van de baan.

Mercedes S-Klasse productie 2024

Is het dan stilaan einde verhaal voor de iconische luxesedan? Wel, niet helemaal want Mercedes geeft hem niet zonder slag of stoot op. Zo werkt het achter de schermen al even aan een grondige facelift voor de S-Klasse en het merk gaf eerder al te kennen dat ze daarvoor flink wat dieper in de buidel tasten dan gewoonlijk. Misschien laat dat budget dan wel ruimte voor een aanzienlijk controversiëler uiterlijk want hoe hard concurrent BMW 7 Reeks de meningen ook mag verdelen, verkopen doet die wél. Die ging er in het afgelopen halfjaar namelijk met 22 procent op vooruit ten opzichte van dezelfde periode in 2023…

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
this 11:21
afbeelding van this

Welke versie van de BMW 7 verkoopt goed? De EV?

Joram 13:59
afbeelding van Joram

Goeie vraag: het BMW-persberichtje waarin we dat cijfer gevonden hebben maakt geen precies onderscheid tussen de 7 Reeks op verbranding en de i7. Er staat alleen dat de '7 Reeks' in zijn geheel 22 procent meer verkocht werd in de eerste helft van 2024 ten opzichte van het jaar voordien, en dat de i7 goed was voor ongeveer één op vijf verkochte 7 Reeksen.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws