Eten en drinken achter het stuur: hoe zat dat weer? (2024)

Eten drinken achter stuur 2024

Zit je eens wat langer achter het stuur of had je deze morgen geen tijd om te ontbijten? Dan is de verleiding groot om snel een hapje te eten of een slokje te drinken onderweg… Maar mag dat eigenlijk wel, of riskeer je dat de oplettende agent er een dure maaltijd van maakt? Tijd voor een kijk in de verkeersregels.

Het blijft een hot topic in autoland, afleiding achter het stuur. Vooral die verfoeide smartphone komt daarin vaak aan bod en daarover is de wet dan ook duidelijk. Tenzij je geparkeerd bent of reglementair stilstaat, leidt het gebruiken van een telefoon die niet in een specifieke houder zit tot een boete van tegenwoordig minstens 174 euro. De gsm is echter niet de enige bron van afleiding in het verkeer want ook bijvoorbeeld eten, drinken of zelfs roken achter het stuur zouden gezien kunnen worden als gevaarlijk… Dus wat zegt de Wegcode daar dan over?

Eten en drinken in de Wegcode

Het antwoord daarop is eigenlijk niet zo eenvoudig. Terwijl de Wegcode namelijk wel expliciet het gebruik van een mobiele telefoon verbiedt behalve bij stilstaan of parkeren, worden eten en drinken niet met zoveel woorden vermeld. Strikt genomen is het dus niet verboden om iets te eten of te drinken achter het stuur maar denk toch maar twee keer na voor je boterhammen gaat smeren op het linkervak van de snelweg.

Eten drinken achter stuur 2024

Ergens onder puntje 8.3 vermeldt de Wegcode namelijk wel dat “elke bestuurder in staat moet zijn om alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand moet hebben”. Inderdaad: zelfs achterop een muilezel is het dus niet zonder risico om te eten of drinken terwijl je in beweging bent. Dat risico lijkt echter wel beperkter dan bij pakweg gsm-gebruik aangezien de Wegcode dus meer ruimte voor interpretatie laat. Zo is de kans waarschijnlijk klein dat je ooit beboet wordt voor het drinken van een slok water achter het stuur maar stelt een politieagent vast dat je daardoor je auto niet volledig onder controle hebt, dan riskeer je dus wel een boete.

En roken of alcohol?

Hetzelfde geldt in verband met roken want ook daarover staat niks expliciet vermeld in de Wegcode. Je bent echter eveneens met minstens één van je handen bezig met iets anders dan het besturen van je auto, dus ook roken kan in bepaalde gevallen gezien worden als onvermogen om een voertuig — of een dier, aldus de wet — onder controle te houden. Daar komt trouwens nog één regeltje bij om in het achterhoofd te houden, want sinds 2019 is het verboden om te roken in een auto waar ook kinderen jonger dan 16 jaar in aanwezig zijn. O ja, dat en de geur blijft hangen in de bekleding van je auto waardoor de herverkoopwaarde keldert — sorry, we blijven Autofans.

Eten drinken achter stuur 2024

Over regeltjes gesproken, kunnen we het niet over drinken achter het stuur hebben zonder ook even alcohol aan te halen. Daarover is de wet namelijk wel duidelijk: heb je meer dan 0,5 promille in je bloed, dan word je voor drie uur uit het verkeer gehaald en krijg je een boete. Vanaf 0,8 promille riskeer je je rijbewijs te verliezen en professionele chauffeurs mogen zelfs niet meer dan 0,2 promille alcohol in hun bloed hebben. Kortom: als je al iets drinkt achter het stuur, hou het dan op zijn minst bij een sapje.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws