Nieuwe Toyota Supra krijgt eindelijk échte Toyota-motor… maar niet voor ons

Toyota Supra V8 2024

Typ je op tinternet de woorden “nieuwe”, “Toyota” en “Supra” bij elkaar, dan volgen al snel elfendertig reacties à la “bedoel je de BMW Z4 Coupé?” Helemaal fout zijn die niet want onderhuids deelt de nieuwe GR Supra zijn techniek met die BMW. Nu is er echter eindelijk een Supra met een échte Toyota-motor.

Toyota heeft al even een nieuwe Supra en daar kunnen we alleen maar om juichen. Tegenwoordig is het namelijk niet evident om sportwagens op de markt te brengen want schiet de EU je niet af met zijn vele regeltjes, dan koopt er uiteindelijk toch geen kat je auto omdat het geen mildhybridecrossover is. Daarom bundelde Toyota zijn krachten met BMW voor de ontwikkeling van de Supra maar in de ogen van de purist brengt dat natuurlijk een nadeel met zich mee. Zo heeft elke nieuwe Supra, ongeacht of je ‘m met vier- of zescilinder bestelt, eigenlijk een BMW-motor onder de kap… Maar daar komt nu verandering in.

Bijzonder… voor een racewagen

In Australië heeft Toyota namelijk het doek getrokken van een nieuwe Supra die eens géén BMW-blok in het vooronder heeft. Wel integendeel: daar ligt een motor van eigen makelij en dat is ook niet de minste. Het gaat om een atmosferische 5.0-liter V8, je welbekend van bijvoorbeeld de Lexus LC500. Toyota lepelde dat blok ook al in zijn Hilux-pickup om er de Dakar Rally van 2019 mee te winnen en stiekem heeft het gelijkaardige ambities met deze Supra-met-V8.

Toyota Supra V8 2024

De auto gaat namelijk deelnemen aan het Australische Repco Supercars Championship en om dat te mogen doen, moet hij over een V8 beschikken. Het gaat hier dus jammer genoeg niet om een productiemodel, al blijft de introductie van deze motor ook voor een Supra-racewagen best bijzonder. Zo hebben de Japanners wel al een GT4-competitieversie van de Supra in huis maar ook die doet het gewoon met een zes-in-lijn van BMW. Het blijft dus voor het eerst dat deze generatie van de Supra een blok uit eigen huis krijgt, ook al gaat het om een racewagen en ook al zal die enkel aan de andere kant van de wereld het daglicht zien…

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws