Rijtest + video: Mazda MX-30 (2020)

Mazda MX-30 elektrisch SUV rijtest 2020

Je kunt maar zo lang eigenzinnig je zin blijven doen tot Europa aan de deur klopt. Ziedaar in één zin de ontstaansgeschiedenis van de MX-30 samengevat. De wat? De Mazda MX-30, de eerste elektrische auto van de Japanse constructeur.

Mazda doet al jaren zijn eigen zin. Het zweert bij atmosferische benzinemotoren in plaats van turbomotoren, bedacht nog liever een benzinemotor die werkt als een diesel – we hebben het uiteraard over de Skyactiv-X – en is er rotsvast van overtuigd dat de verbrandingsmotor nog lang niet uitgezongen is. Hybride? Hoogstens een milde hybride aandrijving.


BEKIJK HIER ONZE VIDEOREVIEW:


Tot een van je grote afzetmarkten beslist om veel strengere uitstootnormen in te voeren natuurlijk, want dan trekt een elektrische auto de gemiddelde CO2-uitstoot flink naar beneden. En dus komt Mazda op de proppen met de MX-30, zijn eerste elektrische auto en een auto waar het flink zijn eigen zin mee heeft gedaan. Je kunt het gerust een ‘compliance car’ noemen, maar dat is dan met wat kwade wil.

Mazda MX-30 elektrisch SUV rijtest 2020

Knipoog naar de RX-8

Dat de Japanners ermee deden wat ze wilden, zie je al aan het ontwerp. De Mazda Experimental 30, die dat getal krijgt omdat hij grosso modo dezelfde afmetingen heeft als de CX-30, gebruikt klassieke Mazda-designelementen en resoluut andere dingen. De voorkant krijgt bijvoorbeeld herkenbare Mazda-koplampen maar een nauwer radiatorrooster, de achterkant lijkt nog het meest op een Mazda-hatchback, terwijl de daklijn zeker met een contrastkleur resoluut anders oogt.

En dan zijn er uiteraard de suicide doors, die je wellicht nog kent van de RX-8. In deze MX-30 moeten ze de instap naar achteren makkelijker maken, maar dat lukt maar gedeeltelijk. Enerzijds omdat je eerst de voorste portieren moet openen voor je de achterste open kunt maken, anderzijds omdat je toch nog best even de voorzetel naar voren schuift. Een aandachttrekker is het in elk geval wel.

Mazda MX-30 elektrisch SUV rijtest 2020

Creatief met kurk

Dat is ook het interieur, dat wellicht een van de mooiste is die Mazda ooit gemaakt heeft. Niet zozeer door een overdaad aan schermen of andere snufjes die je bij die andere Japanse complia... euh, elektrische auto, de Honda E, bijvoorbeeld hebt. Wel door de combinatie van gebruikte materialen, zoals gerecycleerde petflessen in de deurbekleding en kurk op de middenconsole. Dat laatste is uiteraard een knipoog naar het ontstaan van Mazda 100 jaar geleden als kurkfabrikant.

Die zwevende middenconsole verbergt een wat lastig te bereiken maar ruim opbergvak, en bevat tegelijk een nieuw scherm voor de bediening van de klimaatregeling. Mazda lijkt te zwichten voor de touchscreentrend, maar niet helemaal: ernaast staan klassieke knoppen om de ventilatie al rijdend en blindelings te bedienen. Het infotainmentscherm staat ver vooruit en bedien je nog steeds met een klassieke draaiknop op diezelfde middenconsole.

Het hele verhaal tot nu toe doet je misschien vermoeden dat deze MX-30 op een specifiek elektrisch platform staat, maar niets is minder waar. Hij stoelt namelijk op hetzelfde platform als de CX-30 en de Mazda 3. Scheelt uiteraard een hoop in ontwikkelingskosten, en het verklaart waarom deze MX-30 in Japan rondrijdt als een milde hybride. Onder de motorkap vooraan huist dus effectief de elektromotor, de batterij is centraal onder de vloer weggewerkt en verklaart de crossoverlooks.

Mazda MX-30 elektrisch SUV rijtest 2020

Niet geschikt voor range anxiety

Over die batterij gesproken: dat is een exemplaar van 35,5 kWh. Dat is niet gigantisch veel, maar dat is volgens Mazda een bewuste keuze. In de eerste plaats omdat een grotere batterij meer gewicht toevoegt, meer toegevingen vraagt op vlak van rijdynamiek en meer stroom verbruikt, en omdat die meer vervuilt in de hele levensfase tussen delving van de grondstoffen en recyclage achteraf. In de tweede plaats omdat het opgegeven rijbereik, 200 kilometer, meer is dan je dagelijks nodig hebt.

Voor dat eerste argument valt zeker iets te zeggen: de MX-30 weegt met een goeie 1,6 ton verrassend weinig voor een elektrische SUV en haalt op koude herfstdagen een verbruik van zowat 18 kWh/100 km. Ook dat is keurig voor een auto van dit formaat. Het tweede argument ligt wellicht gevoeliger: op diezelfde koude herfstdagen toverden we met volle batterij nooit 170 kilometer op het display, en dan wordt de psychologische drempel voor heel wat kopers nog zwaarder.

Temeer omdat het prijskaartje van 33.490 euro deze MX-30 in de eerste plaats voorbehoudt voor zakelijke rijders, die vaak wel eens 200 kilometer op een dag moeten kunnen afleggen zonder bij te laden. De publieke laadinfrastructuur is weliswaar aan een voorzichtige inhaalbeweging bezig, maar goed. Over laden gesproken: snelladen doe je aan 50 kW, en dan zou je in 36 minuten de batterij tot 80 procent kunnen volladen. Aan een wallbox laad je aan 6,6 kW, en dan ben je wel een vijftal uur zoet voor de batterij volledig vol is.

Mazda MX-30 elektrisch SUV rijtest 2020

Niet-elektrisch

Waar Mazda nog wel volstrekt zijn eigen zin gedaan heeft, is in de rijbeleving. Verwacht geen elektrische auto die vanuit stilstand rollercoastergewijs naar de 100 accelereert: de Japanners hebben de vermogensafgifte als die van een klassieke auto geprogrammeerd. De MX-30 barst trouwens niet van het vermogen: de elektromotor is 145 pk (107 kW) en 271 Nm sterk, en de Mazda haalt 100 km/u in een comfortabele 9,7 seconden. De topsnelheid is begrensd op 140 km/u.

Je neemt dus automatisch een wat meer ontspannen rijstijl aan in de MX-30, die gepaard gaat met een elektronische soundtrack die deze van een klassieke auto simuleert, maar die door het ontspannen sfeertje eigenlijk wat misstaat. Gelukkig staat de Japanner wel zijn mannetje als je wat meer vermogen nodig hebt, bijvoorbeeld bij een inhaalmanoeuver. Een laag zwaartepunt en beperkt gewicht zorgen bovendien voor een verrassend lichtvoetige rijstijl voor een auto van dit kaliber.

Mazda MX-30 elektrisch SUV rijtest 2020

Conclusie

Mazda heeft aan de quasi verplichting om een elektrische auto op de markt te brengen opnieuw een volstrekt eigen interpretatie gegeven. En dat siert de Japanners: de MX-30 is een originele crossover met een knap interieur, die bovendien nog eens zo goed mogelijk als een klassieke Mazda probeert te rijden. Maar het grootste struikelblok voor potentiële kopers zal het rijbereik zijn. Of de versie met wankelmotor als range extender die Mazda plant daar iets aan kan verhelpen? We zijn benieuwd.

Specificaties

Motor

Elektromotor

Vermogen

145pk

Koppel

271 Nm

Overbrenging

Automaat

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 645 kg

Topsnelheid

140 km/u

Prijs basismodel

€ 33 490.00

0 tot 100 km/u

9.70 sec

Min. kofferinhoud

366 L

Max. kofferinhoud

1 171 L

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Techno Patat 03:32
afbeelding van Techno Patat

Hij valt overal een beetje tussen dus eigenlijk. Ik doe af en toe wel eens meer dan 150km op den dag met m’n dagelijkse auto. Daarvoor is de batterij dus te licht!

Maar ons madam’s 2e auto doet dat echt nooit. Moest hij normale deuren hebben zodat de kindjes wat makkelijker achterin te zetten zijn zou dit een hele leuke auto voor de vrouw worden. Maar met die suicide doors wordt kindjes erin heffen een krachttoer vrees ik...

Niet sterk genoeg voor 1e auto en niet praktisch genoeg als 2e auto, da’s heel spijtig!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws