Tesla stopt assemblage Model S en X in Nederland: 96 banen op de tocht

Tesla Tilburg

Nederlandse media berichten dat Tesla op zeer korte termijn zal stoppen met de assemblage van Model S en Model X in het Nederlandse Tilburg. 96 banen worden door die beslissing bedreigd. Volgens de Amerikaanse autobouwer liggen de facelifts van de modellen aan de basis.

Sinds 2015 staat een assemblagecentrum in het Nederlandse Tilburg in voor de eindassemblage van Europese Model S' en Model X'en. Bij de opening van het centrum sprak Elon Musk nog over een cruciale locatie voor de Europese activiteiten van het merk. Die blijkt op termijn iets minder cruciaal dan gedacht. Want het Amerikaanse merk heeft laten weten dat het op korte termijn de assemblagelijn in Tilburg zal stil liggen. Daardoor staan er 96 banen op de tocht.

Facelift aan de basis?

Volgens Tesla ligt de facelift van de Model S en Model X aan de basis. Die beschikt over een grotendeels nieuw interieur en ook onderhuids werd er duchtig opgefriste techniek aangepast. Daardoor kan de assemblage volgens de Amerikaanse autobouwer niet meer plaats vinden in Tilburg. Lees je tussen de regels door, dan is het duidelijk dat Tesla niet meer wou investeren in het upgraden van de assemblagesite in Nederland. Dat de op til staande gigafabriek in Berlijn hier iets mee heeft te maken is niet duidelijk maar speelt zonder twijfel mee.

Tesla Tilburg

Ook interessant is de vraag waar de opgefriste modellen die dit najaar verschijnen nu zullen worden geassembleerd. Komen ze rechtstreeks uit de VS, dan mist Tesla een interessant belastingvoordeel in Europa. Daarnaast is het niet duidelijk of de gigafabriek in Berlijn operationeel zal zijn tegen dit najaar. Toch niet om zowel Model 3, Model Y, Model S én Model X te verwerken. Al zal topman Musk zonder twijfel wel een plannetje in zijn hersenpan hebben zitten.

Meer dan assemblage

Plan of niet, door deze keuze verliezen 96 Nederlanders potentieel hun baan. Al zou Tesla volgens Nederlandse media in overleg met de ondernemingsraad zijn om alles in goede banen te leiden. Tesla Tilburg is namelijk meer dan een assemblagehal. De Amerikaans constructeur heeft er ook een onderdelenmagazijn, een spuitshop en een refurbish center. In totaal stelt Tesla 540 werknemers te werk in Tilburg.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
andre123 20:10
afbeelding van andre123

sprak elon musk.......................
niet de eerste keer dat zijn woorden hol blijken te zijn.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws