Gaan AI-robots straks mensen vervangen in de BMW-fabriek?! [VIDEO]

BMW Figure 02 AI Robot 2024

Ben je wantrouwig tegenover AI, robots en robots met AI? Dan kijk je best even weg want BMW heeft een mensachtige machine getest in zijn Amerikaanse autofabriek. Die bleek er met succes te kunnen meedraaien op de productielijn dus jawel: straks kunnen zo’n robots misschien wel échte mensen vervangen.

AI is overal, ook in de autosector. Zo pakt tegenwoordig de ene na de andere fabrikant uit met de integratie van kunstmatige intelligentie in de virtuele assistent van het infotainmentsysteem, maar dat is nog maar het begin. Toyota toonde vorige maand bijvoorbeeld nog wat AI kan betekenen voor de actieve veiligheidssystemen van je auto want als die auto al autonoom kan driften, dan kan die je waarschijnlijk ook redden uit een slippertje in gladde omstandigheden… O ja en alsof dat nog niet genoeg is, bestaat de kans ook nog eens dat je auto straks gebouwd wordt door AI.

Vooral voor vermoeiende taken

BMW heeft namelijk een opmerkelijk filmpje de wereld in gestuurd, en dat filmpje kan je wel eens diep bezorgd maken als je wantrouwig bent tegenover AI. Daarin tonen de Duitsers namelijk een robot aan het werk in hun fabriek in het Amerikaanse Spartanburg, waar onder andere de X5 gebouwd wordt. De robot in kwestie werd dan ook ontwikkeld door een bedrijf uit California en luistert naar de klinkende naam ‘Figure 02’. Figure 02 werkt trouwens volledig autonoom want hij heeft AI in zijn brein geplant. Het zou volgens BMW gaan om de meest geavanceerde mensachtige robot op de markt — want jawel: dit ding is niét gewoon een eenmalig probeersel maar effectief een robot voor massaproductie.

Voorlopig zit de robot nog in zijn proefperiode in de fabriek van BMW en het merk wil nog niet kwijt hoe concreet de plannen zijn om Figure 02 echt te gaan inzetten. Misschien moet hij voor het zover is nog wat aan zijn tempo werken want de acties die we de robot in het filmpje zien doen, doet die best traag. Eén ding is echter wel zeker: BMW ziet hier toekomst in. Zo blijkt de robot alvast in staat om bij te dragen aan heel wat productieprocessen en mikt het merk vooral op taken die ergonomisch belastend of vermoeiend zijn voor hun menselijke werknemers… Tot het AI-brein de robot natuurlijk leert klagen, wel te verstaan.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws