Fiat legt productie elektrische 500e stil, drie keer raden waarom

Fiat 500e productie 2024

Vandaag is een historische dag, maar misschien niet om een goeie reden. Zo bouwt Fiat voor het eerst sinds 2007 geen enkele 500 meer in Europa. De Italianen hebben de productie van de elektrische 500e namelijk voor vier weken stilgelegd... En dat heeft er alles mee te maken dat die elektrisch is.

Het is je vast ook niet ontgaan: het gaat niet helemaal goed in elektroland. Zo stijgt de verkoop van EV’s niet aan het verwachte tempo, waardoor de ene na de andere fabrikant zijn elektrische ambities al terugschaalde. Sterker nog: zelfs hun huidige EV’s halen in heel wat gevallen hun doelen niet meer waardoor sommige constructeurs hun planning moesten aanpassen — of erger, kijk maar naar ons eigenste Audi Brussels… En ook bij de Fiat-fabriek in Italië moeten ze nu maatregelen treffen.

Wachten op een verbrandings-500

Fiat-moederkloek Stellantis heeft namelijk tegenover persagentschap Reuters laten vallen dat het de productie van de 500e tijdelijk stillegt. Die wordt gewoonlijk gebouwd in de Italiaanse fabriek in Mirafiori, maar gedurende de komende vier weken zal dat even niet gebeuren. Fiat windt ook geen doekjes om de reden achter de beslissing, want ze geven zwart op wit toe dat er te weinig bestellingen binnenkomen voor de elektrische stadswagen. Dat is volgens het merk dan weer te wijten aan het dipje dat de EV-markt momenteel ondervindt, al moet gezegd dat de 500e ook in betere tijden niet bepaald de EV was die je vaakst op onze wegen zag rijden.

Fiat 500e productie 2024

Wat er ook van zij, daardoor produceert Fiat vandaag voor het eerst sinds 2007 geen enkele 500 meer in Europa. Het oude model met verbrandingsmotor werd eerder dit jaar namelijk al van de band gehaald aangezien die niet meer conform was met de nieuwste Europese veiligheidsregels. Geen nood echter, want Fiat blijft niet bij de pakken zitten. Zo beloven ze te werken aan een sterkere batterij voor de elektrische 500e terwijl die ook nog een variant met verbrandingsmotor zou moeten krijgen, al is het op die laatste zeker nog wachten tot eind 2025 of zelfs begin 2026… Nu dus hopen dat de Fiat-fabriek het tot dan uithoudt.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Gaëtan 11:49
afbeelding van Gaëtan

Het is dan ook niet bepaald een aantrekkelijke EV. Duur (42kWh - €35k) en weinig bereik (~250km). Teveel tekorten op technische aspecten ook.
Klopt, de huidige situatie op de complete automarkt is hier deels verantwoordelijk voor, maar het was misschien ook geen zo'n goede wagen. De 500 is/was populair vanwege de relatief lage prijs. Deze koste dubbel zoveel.

Maar het is natuurlijk makkelijker voor Stellantis om het op een ander te steken.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws