
Eentje is geentje moeten ze bij Hyundai gedacht hebben. Waardoor ze een tweede compacte crossover op de wereld loslaten naast de Kona. De Bayon is geboren! Of hij potten weet te breken in een felbevochten segment?
Stoofpot
Dit is 'm dan, die Bayon. Een soort van i20 die te lang in de stoofpot heeft liggen sudderen met een Kona. Een wat vreemde eend in de bijt, al zeker binnen de huidige line-up van SUV-modellen bij Hyundai. Want tegenover de scherp gestileerde Tucson en expressief vormgegeven Santa Fe oogt deze Bayon nogal... generisch. Vooral achteraan leek de inspiratie even op, waardoor de Bayon wordt gezegend met een nogal vreemde bochel. Met 2.580 mm is de wielbasis identiek aan die van i20, maar met zijn lengte van 4.180 mm is hij evenwel 14 centimeter langer. Met dank aan grotere overhangen.

Zoek dan ook niet verder. Deze Bayon is de spirituele opvolger van de ix20 en i20 Active die 'm voorgingen. Of anders gezegd: de Bayon is een i20 voor klanten die per se een crossover willen rijden. Maak echter niet de fout door te denken dat "crossover" synoniem staat aan meer ruimte. Zo is de koffer van de Bayon niet noemenswaardig groter of handiger dan die van de i20! Ach, de instap is dan weer wel net iets hoger in de Bayon, Roger en Gerda.
Geen nood aan hoedenplank
Geniet je van de iets hogere instap om de Bayon te betreden, dan lijk je spontaan ingestapt in een i20 die wat te hoog op z'n pootjes staat. Om maar te zeggen dat het interieur in zijn geheel over werd genomen. Daardoor krijg je een dashboard met opvallende horizontale lijnen, twee haarscherpe digitale schermen (vanaf het tweede uitrustingsniveau) en genoeg ruimte om vier volwassenen zonder morren te transporteren. Meer nog! Dankzij extra hoofdruimte kunnen die volwassenen zonder problemen een subtiel hoofddeksel dragen zonder het dak te raken. Je hoed moeten uitdoen in de winter? Het behoort voortaan tot het verleden!

Wat hij eveneens van de i20 overneemt is de nogal grijze bedoening binnenin. Zelfs in de hogere uitvoeringen is er weinig plaats voor frivoliteit. Accentkleuren of een (fake) lederen interieur? Daarvoor moet je bij de concurrentie zijn. Claustrofobisch voelt de Bayon evenwel niet aan, want dankzij het design van de raamlijnen hebben ook kinderen achterin een (relatief) goed zicht rondom. Zelfs met gek hoofddeksel op de kruin!
Riant in de uitrusting
Net zoals het interieur neemt de Bayon ook de motoren van de i20 over, zij het in een gestroomlijnde versie. Zo valt de instapversie desgewenst nog te krijgen met een verouderde 1.2-liter viercilinder atmosferische benzine met 84 pk, voorts is het al 1-liter driecilinder turbobenzine dat de plak zwaait. Ongeacht het uitrustingsniveau is die 100 pk en 171 Nm sterk. Optioneel kan je tenslotte de manuele zesbak nog inwisselen voor een 7-traps automaat met dubbele koppeling.

Op vlak van uitrusting is Hyundai buitensporig vrijgevig. Zo geniet de standaardversie (€19.499) al van ongeveer alle toeters, bellen en veiligheidsnufjes die je maar wil wensen. Dit is een auto voor sensibele mensen, laat daar geen twijfel over bestaan. Bijbetalen doe je dan ook voor exuberante opties zoals 16-duims velgen, Led-koplampen met statische bochtenverlichting en een Smart Key (openen & starten zonder sleutel). Kortom, zaken waar Roger en Gerda van daarnet niet op zitten te wachten.
Zonder pepervat
Kruip je eenmaal achter het stuur van de Bayon en heb je verwerkt dat je precies wat hoog zit in deze i20, dan heb je al snel door dat de compacte crossover werd afgesteld om een allemansvriend te zijn. Hard noch zacht, sportief noch comfortabel, snel noch traag. In een klassensysteem is deze Bayon de absolute mediaan. Trek je je stoute schoenen aan, dan zou je zelfs de term "saai" durven laten vallen.

Saai is echter een relatieve term. Want het heeft ook nooit de Volkswagen Polo tegengehouden om succesvol te zijn. Haal je er eenmaal concurrenten bij, dan heeft de Bayon echter weinig in de weegschaal te leggen. Een Ford Puma rijdt 'tig malen strakker, een Citroën C3 Aircross heeft een stuk meer plezier in het leven en de nieuwe Opel Mokka is een Mona Lisa tegenover deze gerestaureerde Christus van Borja. De Zuid-Koreaan moet het dus hebben van zijn (iets) lagere instapprijs gekoppeld aan zijn standaard veiligheidsuitrusting.
Conclusie
Stel dat je een i20 wil die minder dynamisch voor de dag komt, net wat meer verbruikt en duurder is in aankoop, dan is deze Bayon jouw wagen. Tegenover zijn concurrenten is de Bayon dan weer zo'n grijze muis dat hij nooit een blijvende indruk weet te maken. We vinden je niet slecht, Bayon, gewoon wat gemiddeld. En dat zijn we ondertussen niet meer gewoon van Hyundai.
Lees HIER onze review van de Hyundai i20

Specificaties
1.0 i3, turbobenzine
100pk
171 Nm
7-traps automaat
voorwiel
1 120 kg
183 km/u
10.70 sec
321 L
1 205 L
121 g/km
Recente reacties
Zeg niet Land Rover: Defender, Discovery en Range Rover nu afzonderlijke merken
Die sub-merken, moeten we dat zien zoals Seat...
Door John 8 uur geleden
Officieel: Lexus LBX is kleinste Lexus ooit (2023)
De LBX lijkt inderdaad vooral een Europees kindje, in Japan gaan ze hem ook verkopen maar het is...
Door Joram 16 uur geleden
Rijtest: Alfa Romeo Giulia 2.0 T Facelift (2023)
Ik sluit me VOLLEDIG aan bij Kurt. Heb ook enkele BMW's en 4 Audi's gehad. Degelijke wagens,...
Door Marc Van Oost 18 uur geleden
Officieel: Lexus LBX is kleinste Lexus ooit (2023)
Speciaal model voor Europa? persoonlijk zit ik niet te wachten op nog een suv , ik wacht nog...
Door Jean 20 uur geleden