Tot 490 kilometer rijbereik: Hyundai Kona Electric laat in technische gegevens kijken (2023)

Hyundai Kona Electric 2023

De Hyundai Kona steekt in ’t nieuw, en daar hoort opnieuw een zuiver elektrische variant bij. Daar eindigde onze kennis voorlopig echter al, want Hyundai hield de technische gegevens nog achter slot en grendel… Tot nu, want dit is alles wat je moet weten over de nieuwe Kona Electric.

Eind vorig jaar maakten we voor het eerst kennis met de nieuwe Hyundai Kona, of toch met zijn looks. Toen toonden de Koreanen namelijk het nieuwe design van hun populaire B-SUV, en een maandje later mochten we ook zijn afmetingen weten. Daaruit bleek al dat de Kona iets van een groeischeut kreeg, maar geldt dat ook voor zijn aandrijflijnen? Jazeker, getuige deze elektrische — duh — Kona Electric.

Kona krijgt frunk

Zo zal je de elektro-Kona als vanouds kunnen bestellen in twee varianten: een Standard Range en een Long Range. Die eerste ruilt daarbij dan wel de 39 kWh-accu van de voorganger in voor een exemplaar met 48,4 kWh, en de elektromotor gaat van 136 pk naar 156 pk. De winst is iets bescheidener bij de Long Range-versie, die van 64 kWh naar 65,4 kWh aan batterijcapaciteit en van 204 pk naar 218 pk aan vermogen gaat. Dat alles is dan ook goed voor een iets groter rijbereik dan voorheen, met maximaal 490 in plaats van 484 WLTP-kilometers. Hyundai laat bovendien weten dat je nieuwe Kona Electric er 41 minuten over doet om zijn grootste accu van 10% naar 80% capaciteit te pompen.

Hyundai Kona Electric 2023

We wisten eerder al te verklappen dat Hyundai een omgekeerde ontwikkelingsstrategie toepaste op de Kona, en de auto in de eerste plaats als EV en pas nadien met verbrandingsmotoren in het achterhoofd ontwikkelde. Dat leidt tot een aantal handige kenmerken ten opzichte van de vorige Kona Electric, zoals een frunk of voorkoffer van 27 liter bovenop het standaard koffervolume van 466 liter achterin. Bovendien beschikt de EV over Vehicle-To-Load-technologie om elektrische toestellen van stroom uit de aandrijfbatterij te voorzien. Dat zijn dus zaken die je natuurlijk niet hoeft te verwachten in je Kona met hybride- of verbrandingstechniek, waarover Hyundai later pas alle details deelt.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws