Zes op tien chauffeurs ritst verkeerd

Sinds 1 maart is ritsen verplicht maar de communicatie errond kan beter. Veel mensen weten wel hoe ze moeten ritsen maar doen het ook als het niet moet. Dat blijkt uit een klein onderzoek van VAB bij 604 bestuurders.

Bij het wegvallen van een rijstrook en bij sterk vertraagd verkeer is ritsen verplicht. Dus hoef je niet te ritsen als iedereen aan een normale snelheid rijdt of bij opritten van snelwegen. Die laatste zijn namelijk steevast voorzien van een voorrangsbod B1, de omgekeerde driehoek met rode rand.

niet bij elk manoeuvre

"Zes op de tien automobilisten denken verkeerdelijk dat ze bij élk invoegmanoeuvre moeten ritsen", zegt woordvoerder Maarten Matienko. "Wat ritsen is, weten Vlamingen maar al te goed. Alleen passen ze het dus gewoon overal toe. Ze negeren daarmee de voorrangsregels die in specifieke situaties blijven gelden. Bestuurders beseffen dus wel dat ze sinds kort moeten ritsen, maar waar ze dat moeten doen en hoe, dat is nog niet helemaal duidelijk", concludeert Matienko.

VAB vraagt daarom dringend een nieuwe sensibiliseringscampagne. Die moet de regels nog eens duidelijk uitleggen.

doe zelf de test

Zelf blijft VAB niet bij de pakken zitten. Ze leggen de internetgebruiker een kleine kwis voor met acht verkeerssituaties waarin ritsen al dan niet verplicht is. Die kwis vind je op de website van VAB.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws