Deze ‘stofzuigerkabel’ kan een revolutie voor EV-rijders worden

Fiat Grande Panda laadkabel 2024

Heb je al eens een EV of PHEV geladen, dan weet je het: dat gedoe met die kabel kan op je zenuwen gaan werken. Misschien heb je zelfs al gedacht “waarom schuift die kabel niet gewoon in en uit de auto, zoals bij een stofzuiger”… En dan ben je niet alleen, kijk maar naar de elektrische Fiat Grande Panda.

We hoeven het je vast niet te vertellen, maar in een elektrische auto dient de kofferruimte niet alleen voor koffers. Elke EV heeft namelijk een kabel nodig en wanneer die even niet bezig is met stroom van een laadpaal naar je auto te leiden, moet je ook die ergens kwijt kunnen. In de meeste gevallen voorzien constructeurs daarvoor plek onder de koffervloer, of in de frunk onder de voorklep… Maar Fiat heeft nog een betere manier gevonden.

Gedaan met vuile handen

Een paar maanden geleden onthulde het namelijk zijn Grande Panda en die komt er voor het eerst ook met een volledig elektrische aandrijflijn. Daarvoor ging hij spieken bij concerngenoot Citroën ë-C3, maar nu blijkt de Grande Panda toch één stukje techniek te krijgen dat zijn Franse neef niet heeft. Sinds de onthulling heeft Fiat namelijk wat extra beelden gedeeld en daarop zien we het elektrische crossovertje laden langs een interessant soort kabel. Die heeft maar één stekkerkant, voor het oplaadpunt dus, en komt aan de zijde van de auto gewoon uit een opening… Jawel: net zoals bij een stofzuiger!

Fiat Grande Panda laadkabel 2024

Het idee erachter is simpel, legt Stellantis-CEO Carlos Tavares uit aan Autocar. Zo schuift de kabel niet alleen weg in een speciaal daarvoor voorzien plekje in de neus, maar zijn spiraalvorm zorgt er ook voor dat hij niet over de grond gaat slingeren. Daardoor wordt de kabel minder vuil en jouw handen dus ook wanneer je het ding probeert op te plooien. Daarnaast krijgt de Grande Panda nog steeds een laadpoort in de flank, maar die dient dus vooral om te snelladen. Tavares belooft trouwens dat dit idee niet beperkt blijft tot de Grande Panda maar ook naar andere modellen van Fiat zal komen… Maar wat denk je: moeten andere fabrikanten deze ‘stofzuigerkabel’ ook gaan overnemen?

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Maarten 15:04
afbeelding van Maarten

Afgaande op de foto's heb ik de indruk dat de kabel niet oprolt. Door de spiraal zal die wel iets handiger zijn. Maar je moet deze dan wel steeds in de opening in de frunk duwen en dat kan misschien onhandig zijn.

De kabel echt als bij een stofzuiger oprollen lijkt de oplossing, maar is technisch is niet aangeraden. De kabel zou steeds volledig afgerold moeten worden om geen spoel-effect te hebben, wat worst-case brand kan veroorzaken.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws