Toyota Hilux Hydrogen is voorbode van pick-up op waterstof

Toyota Hilux Hydrogen Prototype 2022

Toyota ziet toekomst in auto’s op waterstof, maar dergelijke aandrijflijnen nemen heel wat ruimte in. In een Aygootje X moeten ze dus geen brandstofcel proberen te lepelen, maar gelukkig hebben ze genoeg groter geschut in de catalogus. Waarom geen H2-Hilux, bijvoorbeeld?

Als er één constructeur is die volop investeert in aandrijflijnen op waterstof, dan is het wel Toyota. Dat bewezen ze even geleden nog wanneer ze de verbrandingsmotor van een GR Yaris ombouwden om op het goedje te lopen, zonder dat de hothatch daardoor minder leuk ging rijden — of klinken. De Japanners zien echter nog meer heil in het gebruik van een brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit, en zo elektromotoren aandrijft. Die technologie passen ze al bijna een decennium toe in twee generaties van de Mirai, maar de tijd is nu rijp voor een volgend hoofdstuk.

Weg, dieselmotor

Voertuigen zoals deze Hilux Hydrogen zouden volgens Toyota wel eens een hoofdrol kunnen gaan spelen in dat hoofdstuk, want aandrijflijnen op waterstof zouden vooral in de transportsector nuttig kunnen zijn. De technische tekening toont namelijk maar al te goed aan hoeveel ruimte de componenten innemen, en we zien er meteen ook de impact op het aandrijfgeheel van de Hilux. Die wordt gewoonlijk voorzien van een flinke dieselmotor voorin, die zijn vermogen naar de wielen stuurt langs een versnellingsbak en een cardanas. Die worden er hier allemaal uit gegooid, en vervangen door een brandstofcel voorin, een resem waterstoftanks onder de bodem en een elektromotor achteraan.

Toyota Hilux Hydrogen Prototype 2022

Meer details krijgen we voorlopig nog niet over de aandrijflijn, want Toyota geeft mee dat de Hilux Hydrogen nog in ontwikkeling is. Dat gebeurt door een team in het Verenigd Koninkrijk, in samenwerking met de hoofdzetel van Toyota Motor Europe in ons eigenste Zaventem. De eerste prototypes moeten in de loop van 2023 de baan op, en als het resultaat wat meevalt zou Toyota het apparaat daarna ook echt in productie willen nemen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws