Volvo schrapt al zijn breaks en sedans in zeker één Europese markt

Volvo break sedan UK 2023

Is het geen SUV, dan telt het tegenwoordig niet meer mee. Dat merken ze ook bij Volvo, waar zowat de helft van het gamma nog uit sedans en breaks bestaat. Toch zorgen die niet voor de helft van de verkoopcijfers, wel integendeel… Reden genoeg voor de Britse Volvo-importeur om ze uit de showrooms te halen.

Hoe hoger de auto, hoe beter de verkoopcijfers. Dat voelt tegenwoordig zowat elke constructeur, en bijgevolg moet alles dat geen SUV is vaak het onderspit delven. Kijk maar naar de MPV die zo ver uit de gratie gevallen is dat zelfs stamvader Renault Espace al hoger op zijn poten kwam te staan, of naar hatchbacks als de Ford Fiesta die pas nog geschrapt werd ten voordele van de hogere Puma. Dat laatste merkten we ook al bij Volvo, waar wijlen de V40 hatchback inmiddels plaats gemaakt heeft voor de XC40… En nu komen daar stilaan ook de sedans en breaks in het vizier.

Breaxit

In het Verenigd Koninkrijk heeft Volvo namelijk de verkoop van de S60, V60 én de V90 gestaakt — zijn enige overblijvende sedan en breaks dus. Dat deed de importeur er eerder namelijk al met de S90, en de reden voor deze kleine Breaxit is deze keer precies dezelfde. Zo moet de verkoop van de lagere modellen flink onderdoen voor die van de SUV’s. Dat merken ze trouwens niet alleen aan de andere kant van het Kanaal, want ook Volvo’s wereldwijde verkoopcijfers spreken boekdelen. Zo gingen er in de eerste helft van dit jaar slechts 7.100 V90’s, 16.300 V60’s, 17.900 S60’s en 23.100 S90’s over de toonbank, en zelfs samengeteld komen die nog niet in de buurt van Volvo’s bestverkopende SUV: de XC60 met zijn 106.000 verkopen.

Volvo break sedan UK 2023

Moeten we dan beginnen vrezen voor een Volvo zonder zijn iconische breaks? Niet helemaal, want vorig jaar beloofde toenmalig CEO Hakan Samuelsson nog dat Volvo ook in tijden van elektrificatie zal vasthouden aan zijn lagere koetswerkvormen. Voorlopig werden de S/V60 en S/V90 ook alleen geschrapt uit de Britse catalogus, want op onze eigenste Volvo-website kan je wel nog terecht voor een sedan of break. Laat ons dus hopen dat dat zo blijft, tot de modellen aflossing krijgen van hun vermoedelijk zuiver elektrische opvolgers.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Edison 13:45
afbeelding van Edison

Om de duur krijg je wel een beetje een self-fulfilling prophecy. Als ze hun breaks wat verwaarlozen in het voordeel van SUV’s, is het dan verbazingwekkend dat die SUV’s beter verkopen?
Bijvoorbeeld waarom is er geen elektrische variant van de V60? Ik ben nochtans zeker dat daar veel potentiële klanten voor zouden zijn.

JL 10:29
afbeelding van JL

Hear hear.

Maarten 18:18
afbeelding van Maarten

Inderdaad, bvb ook van de V60 of V90 cross country. Deze staan een beetje hoger, maar hebben nog steeds de klassieke looks. Een plugin hybride variant van deze wagens zal er waarschijnlijk nooit komen :(

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws