Supercharger wie? Lotus komt met eigen, bloedsnelle snellaadnetwerk

Lotus Flash Charger 2023

Hier is een bericht dat je pakweg vijf jaar geleden niet had geloofd: Lotus heeft zopas zijn eigen netwerk aan elektrische laadpalen aangekondigd. Dat zijn ook niet zomaar laadpalen, maar wel ongezien krachtige snelladers… En met “ongezien” verwijzen we inderdaad naar jou, Tesla.

Tot een paar jaar geleden kenden we Lotus vooral als fabrikant van vederlichte sportwagens, maar het kan snel keren. Zo nam het merk in 2021 afscheid van de verbrandingsmotor in de vorm van de Emira en heeft het inmiddels al drie zuiver elektrische krachtpatsers in de aanbieding: de Evija, de Eletre en de Emeya. Daar komen in 2025 nog een SUV in het D-segment en in 2026 een sportwagen op stroom bij, maar het blijft niet bij alleen elektrische auto’s.

142 kilometer in 5 minuten

Lotus heeft nu namelijk ook het doek getrokken van zijn eigen laadpalen, en dat zijn niet zomaar laadpalen. In de plaats daarvan gaat het om snelladers met een groter vermogen dan we vandaag van gelijk welk ander productieklaar laadpunt kennen. Zo moet de ‘Flash Charger’ in zijn standaardvorm snelheden tot 450 kW kunnen bieden en indien je er die geventileerde kleerkast naast monteert, kan dat oplopen tot wel 480 kW. Ter vergelijking haalt Tesla’s snelste snellader, de V4, momenteel 250 kW en willen de Amerikanen in de toekomst 350 kW mogelijk maken.

Lotus Flash Charger 2023

Daarmee is Lotus’ laadpaal niet alleen de sterkste op de markt, maar stiekem ook sterker dan Lotus’ eigen EV’s tegenwoordig aankunnen. Zo houden de Eletre en Emeya het op een snellaadvermogen van 350 kW, al geeft Lotus wel aan dat ze dit later eenvoudig zullen kunnen verhogen door middel van een software-update. Volgens Lotus moet zijn Eletre dan 142 kilometer kunnen bijtanken in vijf minuten, terwijl die het met zijn huidige snellaadcapaciteit houdt op 120 kilometer in dezelfde tijd. De Britten hebben de eerste van deze Flash Chargers al geplaatst in China en willen er ook in Europa een heel netwerk mee gaan uitbouwen… Al zou het ons verwonderen als ze qua dekking Tesla’s Supercharger-netwerk kunnen verslaan.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws