Polestar 3 is officieel géén Chinese auto meer in Europa (2024)

Polestar 3 productie 2024

Polestar is weer een klein beetje minder Chinees, of toch één van zijn modellen. Het merk kondigt namelijk aan dat de Polestar 3 voortaan niet meer alleen in China gebouwd wordt maar ook in de Verenigde Staten… En dat is mooi meegenomen, want tegen EV’s gebouwd in de VS heeft de EU helemaal niets.

Een dikke maand geleden hakte de Europese Unie een opmerkelijke knoop door: het ging elektrische auto’s gebouwd in China gaan onderwerpen aan flink verhoogde importheffingen. Zo kwam er voor sommige fabrikanten maar liefst 37,6 procent aan taksen bij terwijl anderen bleven hangen op rond de 20 procent, zoals Geely. Dat moederhuis van onder andere Volvo en Polestar bouwt namelijk ook sommige van zijn EV’s in China en dreigde zijn prijzen dus te moeten optrekken om te compenseren voor de verhoogde importheffingen… Maar geen nood, want de oplossing ligt gewoon al klaar.

Straks ook Zuid-Korea

Polestar heeft namelijk aangekondigd dat de productie van de Polestar 3 nu ook op gang gekomen is in de Verenigde Staten. Voorheen rolde die elektrische SUV al even van de band in China maar daar komt nu dus een fabriek in Charleston, South Carolina bij — je weet wel, daar waar platformgenoot Volvo EX90 inmiddels ook al gebouwd wordt. De Polestars 3 die daar van de band rollen, zijn trouwens niet alleen bestemd voor de Amerikaanse markt. Daarnaast zijn het ook die exemplaren die voortaan in Europa geleverd zullen worden, wat het merk toch mooi 19,9 procent importheffingen uitspaart.

Polestar 3 productie 2024

Die Polestar 3 is trouwens niet de enige die straks niet meer uit China komt. Volgend jaar moet de kersverse Polestar 4 eveneens elders gebouwd gaan worden en wel in Zuid-Korea. Ook dat is dan in de ogen van de EU geen Chinese EV meer en Polestar is ook niet de enige die alles uit de kast haalt om zijn productie voor de Europese markt uit China weg te halen. Zo gaat Chery straks bouwen in Spanje, Leapmotor in Polen en BYD in Hongarije én Turkije… En krijg je nu als Chinees automerk het angstzweet op je voorhoofd omdat jij nog geen maatregelen getroffen hebt, weet dan dat onze eigenste Audi-fabriek misschien binnenkort ook op de markt komt, wie weet…

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws