Mazda 787B wordt na 20 jaar gevierd op le Mans

Het is dit jaar twintig jaar geleden dat Mazda de 24u van Le Mans won. Een opmerkelijk resultaat, want het is tot vandaag het enige Japanse merk ooit dat de overwinning in de wacht kon slepen. Net om die speciale ervaring in de verf te zetten nodigde organisator ACO hen uit op een ere rondje vlak voor de start van de 79ste editie. De wagen die het destijds haalde van zijn concurrenten is deze 787B, die voor het eerst vanonder het stof werd gehaald. De wankelmotor, die vanaf 1991 verboden werd, was toen 700 pk sterk.

De racewagen werd destijds ontwikkeld door Mazda en haar race-afdeling, Mazdaspeed. De Japanse constructeur was 17 jaar aanwezig op Le Mans, en kon pas in haar allerlaatste jaar de overwinning opeisen. Sindsdien keerde Mazda nooit terug naar het circuit. De 787B zal dit jaar later ook deelnemen aan de Drivers' Parade, een optocht door het stadscentrum, op vrijdag 10 juni.

Sinds 1991 stond de wagen tentoon in het Mazda Museum. Daar werd hij onlangs weg gehaald ter voorbereiding op zijn ereronde. De wagen werd rijklaar gemaakt door huidige Mazda werknemers die deelnamen aan het originele Le Mans Challenge Project. Hij werd intussen getest door fabriekspiloten Yoshimi Katayama, Takashi Yorino enzovoort...

Om de viering wat emotioneler te maken werd ook het winnende team uitgenodigd. Zo zal de winnende piloot Johny Herbert (Engeland) er met zijn collega's de lucht kunnen herinademen.

Reacties: 1 reactie

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Mesoerrie 11:52
afbeelding van Mesoerrie

Fantastisch stukje mechaniek!

checkt onderstaande video's even, beter kan het toch haast niet worden **kwijl kwijl**:
http://www.youtube.com/watch?v=9675TKafw3g
http://www.youtube.com/watch?v=ox2wgHqrNy0&feature=related

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws